Una bicicleta, un màstil, d’un trapezi, una massa o un barret de clown. Crits d’entusiasme i emocions. Aplaudiments. La Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà cada any omple places i carrers de la Bisbal d’Empordà de circ des de l’any 1996. Aposta per la paritat, la sostenibilitat, la proximitat, la intergeneracionalitat i la qualitat. Un model associatiu, inclusiu i col·laboratiu de circ del poble i per al poble. El circ del poble i per al poble.
La Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà és un festival principalment de circ contemporani i familiar que omple de públic places i carrers bisbalencs durant el tercer cap de setmana de juliol. La voluntat del festival és ser un aparador del circ que s’està fent actualment amb una sensibilitat especial pel talent local però amb una projecció internacional. L’esperit fundacional del festival: ser una plataforma d’exhibició i difusió de les arts de carrer per tal de fer arribar la cultura a tothom i captar l’atenció de públics diversos. Que la cultura, en aquest cas en format circ, sigui accessible a tothom sense barreres socials ni econòmiques.
El festival està organitzat per l’entitat sense ànim de lucre, Associació Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà, amb el suport de les administracions locals i estatals.
Premi Nacional de Cultura en Circ 2012
(Vilanova de la Muga)
per a la projecció del circ 2021
a la trajectòria cultural 2022 Associació Gironina de Teatre
Teatre Mundial (vestíbul)
> Passeig Marimon Asprer, 10
T. 972 64 55 00 / 972 64 25 93
Un espai distès on fer una pausa,
menjar i beure amb circ i música.
Un espai distès on fer una pausa, menjar i beure amb circ i música.
> Passeig Marimon Asprer (a l'alçada de l'aparcament).
Era l’any 1996 quan els Nuiks, una entitat juvenil bisbalenca sense ànim de lucre, va recuperar la Fira de Circ al Carrer que havia organitzat l’entitat Paufila els anys 1983 i 1984. Es va reprendre el projecte amb el compromís de dotar-lo d’una identitat pròpia i de nodrir-se de l’energia necessària per a assegurar el seu futur. La bona feina aconseguida en les dues primeres edicions d’aquesta fira renascuda fa que l’Ajuntament de la Bisbal se sumi al projecte de manera incondicional.
Davant la bona rebuda del públic i de les bones crítiques recollides, la il·lusió dels tres primers anys continua creixent i s’inicien alguns canvis que porten, primerament, a la dissolució natural dels Nuik’s; i, després, a la creació d’una nova entitat: l’Associació Fira de Circ al Carrer. L’Associació Fira de Circ al Carrer és una entitat que neix sense ànim de lucre i que incorpora gent amb inquietuds diverses, conformant un equip organitzador que comença a treballar de forma més estructurada. Ara sí, la Fira de Circ al Carrer obté aquella personalitat pròpia per la qual lluitava i l’esperit i entrega que avui dia encara no ha abandonat (ni pensa abandonar!).
L’increment de públic i el perill que la Fira es desbordi fan que l’organització redobli els seus esforços per mantenir la qualitat del projecte sense perdre ni l’esperit ni l’energia ni els valors que la caracteritzen. La fira és del poble i per al poble. Amb aquest lema al cap, l’organització decideix ampliar la Fira passant de dos a tres dies de programació, oferint per primera vegada diversos espectacles alhora sense perdre el color popular ni la comoditat dels seus carrers i places, atrevint-se a convidar espectacles cada any més agosarats i trencadors, posant el llistó de la qualitat al nivell de l’exigència d’un públic que, a la vegada que ha crescut en nombre, ha crescut en coneixement i exigència. La Bisbal demana més circ i la Fira es trenca les banyes per donar-n’hi.
Gràcies al reconeixement del públic –que arriba a una mitjana anual de 30.000 espectadors–, la Fira de Circ al Carrer es consolida com un dels esdeveniments circenses de referència a Catalunya i a Europa, i es posa a l’altura de la resta de grans festivals d’arts de carrer. Però esclata la crisi i l’espoli del poble. I cal fer-hi front. La Fira, que segueix comptant amb el suport popular i la confiança de les administracions, fa mans i mànigues perquè el poble i les places no perdin l’esperit de lluita i superació i no abaixa ni el llistó ni la qualitat de les següents edicions. El circ al poble i per al poble, més que mai i a despit de tot. Tant és així que, amb la força redoblada per les dificultats, l’Associació Fira de Circ decideix iniciar un nou projecte: l’Escola de Circ, que porta a les escoles i instituts municipals amb un èxit cada vegada més visible, i que fa que l’any 2012 la Generalitat de Catalunya, a través del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CONCA), decideixi atorgar-li el Premi Nacional de Cultura en l’apartat de circ com a reconeixement a la seva trajectòria i el seu esperit.
!Avui dia la Fira de Circ es consolida com un dels festivals de referència en el sector. Amb una estructura definida de festival de 3 dies sempre el tercer cap de setmana de juliol, es perfila com una mostra important de circ contemporani i familiar amb una clara sensibilitat per la programació de talent local.
Visca el poble i visca el circ!
Fira de Circ
Info pràctica
Organitza:
Amb el suport de:
Amb la complicitat de:
Empreses col·laboradores: