La Fira de Circ al Carrer guanya la partida a l’onada de calor i recupera la seva essència popular

Les altes temperatures no han impedit que el festival, amb 36 espectacles repartits entre 17 escenaris, tornés als nivells de públic d’abans

Les altes temperatures no han impedit que la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà hagi recuperat la seva essència aquest cap de setmana. Conscients que l’onada de calor incomodaria artistes i visitants, l’organització va prendre mesures excepcionals com reubicar alguns dels escenaris per tal d’aprofitar millor les zones ombrívoles, remullar els espais i instal·lar carpes. L’organització fa molt bon balanç d’una XXVII edició que ha recuperat places, carrers i la popularitat que caracteritza el festival. «Hi ha hagut molt bona resposta per part del públic i s’han omplert els 17 escenaris que configurava la programació d’enguany» han explicat des de l’organització. «Ha estat una edició confortable i en harmonia amb la capacitat prevista i estem a la mida del festival que volíem», han afegit.

En aquesta edició de la represa han passat pels carrers de la població fins a 27 companyies diferents que han ofert fins a 36 espectacles. Del 15 al 17 de juliol la XXVII Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà, després de dues edicions excepcionals arran del context pandèmic, ha recuperat espais emblemàtics del festival com el passeig Marimon Asprer, la plaça de la Pietat o la plaça Jacint Verdaguer, que han tornat a omplir-se sense aforament limitat.

Si enguany tornava a la normalitat, la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà s’ha adequat als seus recursos humans i materials per tal d’esdevenir sostenible d’acord a la seva realitat. «S’han programat els espectacles a escenaris i en horaris que garantissin la visibilitat, la qualitat i el confort del públic», ha explicat l’organització. Així, s’ha ofert novament un ampli ventall d’espectacles gratuïts, alhora que se n’han mantingut diversos de pagament (amb bon nivell venda d’entrades), cosa que ha permès que les propostes programades que ho requereixen puguin ser visualitzades en les condicions necessàries.

La Fira com a plataforma per connectar escoles de circ i generar sinergies
Fa més de cinc anys que la Fira de Circ al Carrer també organitza una taula rodona per posar sobre la taula algun tema relacionat amb la disciplina circense. Enguany no en va ser excepció: dissabte la Biblioteca Lluïsa Duran, escoles de circ de tota la província gironina com Contaminando Sonrisas, Can Cors de Celrà, l’Escola de Circ de la Bisbal, Pengim Penjam de Calonge, el Col·lectiu de Professionals de Circ de Girona o Bot Gym de Figueres, entre d’altres, van ser els protagonsites de la taula rodona titualda Formació circense a la la província de Girona, moderada per Eva Gasull i Núria Tubella. Allà, tant professionals del circ com tècnics d’entitats i adminsitracions van poder crear sinergies entre uns i altres. Tanmateix, l’organització ressalta la necessitat d’apostar pel «gran valor del circ com a eina de creixement» per a poder, alhora, «dignificar la professió». Va servir per generar xarxa i planificar canals de comunicació i col·laboració que facilitin nous projectes o que millorin els existents.

L’espectacle ‘Tartana’ de Cia Trocos Lucos guanya el Premi del Públic Lola Casademont
La primera edició del Premi del Públic Lola Casademont va ser per la Cia Trocos Lucos amb el seu espectacle ‘Tartana’, una creació original de caràcter desenfrenat i un alt nivell tècnic en les principals tècniques circenses: la bascula coreana i els equilibris sobre mans. L’espectacle va fer dues funcions (dissabte i diumenge) a la plaça Carreras Dagas. La major part del públic va decidir que mereixia el guardó votant a través de butlletes i una urna ubicada al punt informatiu al vestíbul del Teatre Mundial, o bé a través dels codis QR col·locats a cada escenari de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal.
Si bé el desembre passat la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal va ser guardonada amb el Premi Zirkólika a millor iniciativa per a la projecció del circ i el va voler dedicar a la Lola Casademont, la 27a edició de la Fira, l’organització enguany ha fet un pas més creant el nou Premi del Públic Lola Casademont. A mode de reconeixement i homenatge de la qui va ser molt més que una figura cabdal per la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà, l’entitat va impulsar aquest guardó que va consistir en una peça ceràmica de terrissa negra, creada per Didi Heras.

Una edició amb 27 companyies i 36 espectacles
Clown, acrobàcies, malabars, trapezi, aeri, equilibrisme, diàbolo, malabars, màstil, perxa xinesa gestual, bàscula o fins i tot baldufes són algunes de les disciplines artístiques que han configurat la programació d’enguany. Si bé l’eix programàtic continuava girant al voltant del circ contemporani sense renunciar al de caràcter més popular, l’organització ha fet una marcada aposta pel circ local, no pas per la impossibilitat d’acollir companyies internacionals, si no per la gran qualitat del circ autòcton. Noms com Col·lectiu TQM, Cia. Bueyes Perdidos, Som Noise, Circ Los, Ambidos, Hotel Locandi, Trocos Lucos, Cia d’Estro, Bucraa Circus, Zirkozaurre, Cia Moveo, Non Sin Tri, D’Click Compañía, El Gran Dimitri, Maintomano, La Churry, Contaminando Sonrisas, Cia. Ambi2, Yldor Llach, Las Sistar, Kaldi, Trocos Lucos, Col·lectiu la Perxa, Cia Vendetta ++ o, sense anar més lluny, la producció pròpia de la Fira de Circ al Carrer forjada amb diversos artistes locals, han posat de manifest la voluntat de potenciar el circ que es fa al territori: propostes d’un gran nivell artístic i per a tots els públics.
A nivell internacional, enguany la programació ha comptat amb dues companyies. D’una banda, Be Flat, procedents de Bèlgica, que han vingut a la Bisbal en el marc de la seva gira internacional de presentació de ‘Bubble You’, un espectacle que ha brindat una al·legoria les contradiccions de viure en una bombolla -que regala tantes meravelles com limitacions- traslladat en el context més circense i farcida d’acrobàcies, música i moltes sorpreses. I Les Dessous de Barbara, que, procedents de França, han presentat una proposta que incideix en la problemàtica del maltractament animal, amb altes dosis de contorsions, malabrismes i contemporaneïtat.

*Foto: Anna Pascual